Зам.-Министър Стаматов: Родителите Може Да Се Убедят, Че Професионалните Гимназии Разполагат С Добри Учители И База

Зам.-Министър Стаматов: Родителите Може Да Се Убедят, Че Професионалните Гимназии Разполагат С Добри Учители И База

През изминалите месеци в Министерството на образованието и науката работихме и успяхме да променим част от Закона за професионалното образование и обучение, с което дадохме изключително добра възможност вторият държавен зрелостен изпит по специалността да бъде като втори задължителен, а не да бъде тежест, като трети или четвърти, в зависимост от определената професия.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при посещението си в Професионалната гимназия по облекло и хранене (ПГОХ) „Райна Княгиня“ в Стара Загора. Той добави, че следващата много важна стъпка е професионалните гимназии да върнат своя авторитет, който имаха в предишни години. Една от тези добри стъпки е дуалното обучение. Необходимо е да се работи с родителите, с обществеността. Професионалните гимназии в цялата страна са с много добра материална база и с добри учители, а и бизнесът подкрепя отделни стъпки.

Стаматов изрази удовлетворение, че в училище „Райна Княгиня“ са осигурили трудов ангажиране на свои ученици, което е едно от предимствата на дуалното обучение. Това е гаранция за успех. Той се обърна към присъстващите в залата представители на бизнеса с пожелание  да продължат успешно да допринасят за подготовката по определена професия.

ПГОХ „Райна Княгиня“ е едно от първите, което се е включило по Българо-швейцарския проект за сътрудничество ДОМИНО. Директорката на училището Зина Камбурова разказа и за неотдавна успешно приключен проект „Заедно с бизнеса за модерно професионално образование“ по Националната програма„Модернизация на професионалното образование“ на обща стойност 99 700 лв., като от работодателите са осигурени 10 400 лв. Това е позволило да се създаде много добра учебна база в кухненския блок, където учениците провеждат практиката си. В умението на учениците да използват тази база се убедиха народният представител Димитър Танев от Комисията по образование и наука към 43. Народно събрание, областният управител на Стара Загора  инж. Георги Ранов, Иванка Сотирова, заместник –кмет, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова и представители на местни работодателски организации.

По-рано същия ден Стаматов се осведоми за постиженията на Центъра за кариерно ориентиране в Стара Загора, изграден по проект на ОП „Развитие на човешките ресурси“. В Старозагорска област са бучени над 6000 ученици при направените  посещения дори и в най-отдалечените селски райони. Работи  се и по проекти по сега действащата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Заместник-министърът  се срещна с ученици от горните класове, които са се включили в работата по кариерно ориентиране на по-малките.

Времето