Приключи третото обучение на млади статистици от шест държави

Приключи третото обучение на млади статистици от шест държави
За трета поредна година НСИ осъществи проект за обучение на 24 млади статистици от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна (по четирима представители от всяка страна) в рамките на програма „Сътрудничество за развитие“ на Министерството на външните работи на Република България. Програмата на обучението беше разработена и изпълнена съвместно от Националния статистически институт и Центъра за статистически изследвания към Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - София.

През първите три дни в аудитория на УНСС младите статистици бяха въведени в теорията на статистическите извадкови изследвания, представена от доц. Александър Найденов и доц. д-р Венелин Бошнаков от катедра „Статистика и иконометрия“.

През следващите шест дни водещи експерти от НСИ представиха практическия си опит в областта на статистическите изследвания в Учебно-квалификационния център на НСИ в с. Сливек, област Ловеч.

Любомира Димитрова, Светослава Филипович, Расим Рюстем, Милка Гълъбова, Елена Бакалова, Валентин Чавдаров, д-р Галя Статева, Костадин Георгиев и д-р Богдан Богданов запознаха участниците с практиката в областта на краткосрочната и годишната бизнес статистика, статистиката на доходите и условията на живот, статистиката на труда, макроикономическата статистика и използването на алтернативни източници на данни (Big Data). Разнообразието от теми и добрата подготовка на лекторите създадоха подходяща атмосфера за обучението и активното участие на младите статистици. В края на заниманията се проведе кръгла маса, както и заключителен тест, включващ въпроси от всички разгледани теми по време на курса. Курсистите бяха разделени на четири отбора с представители от шестте страни и представиха своите отговори под формата на професионално подготвени презентации, допълнително отговаряха и на т.нар. въпроси за шампиони с повишена трудност.

На 18 септември 2019 г. курсът беше закрит от г-н Сергей Цветарски, председател на НСИ. Като официални гости бяха поканени и г-н Гогита Тотрадзе, изпълнителен директор на Националната статистическа служба на Грузия, и г-н Степан Мнатсаканян, председател на Статистическия комитет на Република Армения, които взеха участие при връчването на сертификатите на участниците в курса. Сертификатите са подписани от ректора на УНСС - проф. д.ик.н. Стати Статев, и от г-н Сергей Цветарски.

Като израз на доброто сътрудничество между нашите институции гостите от Армения и Грузия посадиха две дръвчета в двора на Учебния център на НСИ в с. Сливек, като в корените им поставиха капсули на времето с послания към бъдещите статистици.

В импровизирана дискусия тримата ръководители на статистически институти се обърнаха към младите статистици с пожелания за успешно професионално развитие в бъдеще и споделиха своите виждания за развитието на статистиката и нейното място в съвременния свят.

Всички участници благодариха за сърдечното посрещане и интересните лекции, които обогатяват техните професионални познания. Освен това подчертаха, че по време на курса са се запознали с колегите си от различните статистически офиси, което ще създаде добра основа и за бъдещи професионални контакти.  

По време на посещението си в България г-н Гогита Тотрадзе и г-н Степан Мнатсаканян имаха срещи с кмета на град Ловеч г-жа Корнелия Маринова и с председателя на Общинския съвет на град Велико Търново г-н Венцислав Спирдонов, с които обсъдиха въпроси, свързани с ролята на статистиката в управлението на общините и сътрудничеството между двата вида институции с оглед осигуряването на релевантни и надеждни статистически данни на регионално равнище. Гостите от Грузия и Армения споделиха своя опит в тази насока.  

Успешно проведеният трети курс за обучение на млади статистици от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна е съществен принос към провежданата от НСИ политика за развитие на сътрудничеството със страните от Европейската политика за добросъседство - група „Изток“. В резултат на тази политика през последните две години бяха подписани споразумения за сътрудничество между НСИ и статистическите служби на Грузия, Молдова и Беларус в допълнение на вече съществуващите споразумения с Азербайджан, Армения и Украйна.

Времето