Специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и екология от Военновъздушните сили проведоха полева подготовка

Специалистите по  ядрена, химическа, биологическа защита и екология от Военновъздушните сили проведоха полева подготовка
Службите и екипите за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Военновъздушните сили проведоха от 9 до 19 септември полева подготовка на полигон „Чубра“ - част от учебен полигон „Ново село”. Основната цел е усъвършенстване на практическите навици и действия при възникване на ЯХБ обстановка на територията на страната в резултат на ядрени, химически и биологични опасни аварии, терористични актове с използване на ЯХБ агенти и използване на оръжия за масово унищожение.

В полевата подготовка участваха всички офицери, сержанти и войници - специалисти по ЯХБЗ от военните формирования на Военновъздушните сили. Занятията бяха проведени в съответствие с изискванията на всички регламентиращи национални документи, както и на ратифицираните стандартизационни споразумения на НАТО в областта на ЯХБЗ и Е. Специалистите отработиха задачи по откриване, идентификация и мониторинг, ЯХБ предупреждаване и докладване, физическа защита и управление на опасностите.

Полевата подготовка беше ръководена от майор Божидар Петров от отдел „Подготовка” в Командването на ВВС. В края на тренировките химиците от ВВС успешно положиха изпит пред комисия с председател полковник Николай Тушев - началник на отдел „Подготовка” в Командването на ВВС.

Водещи новини

Времето