Вицепрезидентът Йотова бе гост на честването на Международния ден на мира в София

Вицепрезидентът Йотова бе гост на честването на Международния ден на мира в София

„Най-трудната битка днес е срещу омразата и отричането, които населиха душите ни.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния воин в София. Традиционното честване се организира от Съюза на ветераните от войните на България, Дружеството на ООН в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации.

„Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за постоянна величина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към неговото опазване“, посочи в приветствието си Илияна Йотова.

„Догодина ще отбележим 75 години от края на Втората световна война – най-голямата катастрофа, която преживя човечеството. Смятаме, че сме затворили веднъж завинаги тази страница и сме научили уроците си. Но дали това е така“, запита риторично вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че от много години насам светът не е бил толкова тревожен, с толкова конфликти в различни точки на света. Вицепрезидентът определи климатичните промени като едно от най-големите предизвикателства днес. „Те накараха много хора да загърбят дома си и да тръгнат към неизвестното в търсене на по-добро място за живот“, отбеляза Илияна Йотова.

Тазгодишното мото на Международния ден на мира е „Природата не води преговори“. „Преговори трябва да води всеки вътре в душата си с ясната отговорност пред бъдещето на планетата“, заяви вицепрезидентът.

През 1981 г. ООН обявява 21 септември за Международен ден на мира.