България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

България и Гърция ще работят активно заедно по въпросите на миграцията и убежището като държави на първа линия

Това бе акцентът на работното посещение в София на министъра по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос

Като държави на първа линия, България и Гърция са изправени пред общи предизвикателства, свързани със засиления миграционен натиск. Те трябва да обединят усилията си не само на двустранно ниво, а и в рамките на Европейския съюз, за да се обърне необходимото внимание на Източното Средиземноморие. Това трябва да се осъществи и в тясно сътрудничество с Турция.

Това бе общото виждане, изразено от министър Младен Маринов и министърът по миграционната политика на Гърция, Георгиос Кумуцакос, по време на днешната им среща в София. Двамата дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и по темите за миграцията и убежището. Изразена бе готовност за надграждане и разширяване на съществуващото сътрудничество, с цел справяне с общите предизвикателства - трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки.

Подчертано бе и значението на тристранното сътрудничество с Турция и ключовата роля в обмена на информация на тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП „Капитан Андреево“. Откритият и конструктивен диалог с турската страна на всички нива трябва да продължи, посочиха двамата министри.

В рамките на работното си посещение в София министър Кумуцакос проведе и срещи с министър-председателя Бойко Борисов и заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Осъществено бе и посещение в Националния координационен център в Главна дирекция „Гранична полиция“ за запознаване на място с миграционната обстановка в България и усилията, които правоприлагащите органи полагат за ограничаване на миграционния натиск и защита на границите.