Министър Боил Банов И Министърът На Външните Работи На Република Индонезия Н. Пр. Ретно Марсуди Ще Открият Индонезийска Представителна Колекция В Национална Галерия - Квадрат 500

Министър Боил Банов И Министърът На Външните Работи На Република Индонезия Н. Пр. Ретно Марсуди Ще Открият Индонезийска Представителна Колекция В Национална Галерия - Квадрат 500


На 16 септември (понеделник) от 14.20 ч. в Национална галерия - Квадрат 500 в столицата министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия Н. Пр. Г-жа Ретно Марсуди ще открият Индонезийска представителна колекция – дарение за Музея. Това ще се случи по време на официалната визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди, в присъствието на посланика на Република Индонезия у нас - Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, която е вдъхновител и инициатор на дарението. До момента в колекцията на Квадрат 500 не е имало предмети от бита и културата от далечната държава. 

 Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните близо 30 предмета, представящи  райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в представителната експозиция на Националната галерия. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия  и от 2009 г. е обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. От 17 септември 2019 българската публика и гостите на град София ще имат възможността да се любуват на редица забележителни предмети, експонирани в зала 20 на Квадрат 500.

 Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната културна институция. Днес, десетилетия по-късно, благодарение на щедрото дарение, Националната ни галерия вече разполага с артефакти и от Индонезия, страна, известна и с огромното си културно разнообразие.

Снимка: Посолство на Република Индонезия в БългарияВодещи новини

Времето