Турнирът „6:0 за хората срещу зависимостите“ бе открит с кръгла маса с участието на министър Кралев и ръководители на БФС

Турнирът „6:0 за хората срещу зависимостите“ бе открит с кръгла маса с участието на министър Кралев и ръководители на БФС

Днес в Национална футболна база „Бояна“ бе открито шестото издание на международния футболен турнир „6:0 за хората срещу зависимостите“. Официалната церемония по откриването бе предшествана от кръгла маса с участието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам. министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, зам. изпълнителния директор на БФС Антон Попов, представители на Столична община, както и на отборите-участници: „Отбор на сърцето“, „Училище за живот“, „Жива“, HOPS, СВОИ, „Билани“, „Kethea ithaki“, “Отвори очи”, „Ново начало“, „Ремар“, „Ренесанс“, „Свобода“, „Солидарност“, ON LIFE и “КА Спорт-трамплин”. На конференцията бяха обсъдени проблемите със зависимото поведение в България.

„Борбата със зависимостите сред младите хора е приоритетна тема в дейността на Министерството на младежта и спорта. Една от основните програми на ММС с бюджет от 2 милиона лева годишно е Националната програма за изпълнение на младежки дейности и в същността си тя представлява реално противодействие на агресията и всички видове зависимости чрез реализиране на различни дейности с превантивен характер и включването на спорта като основен инструмент за превенция“, сподели министър Кралев пред участниците в кръглата маса.

„Добре дошли в Дома на футбола. Това е и ваш дом, тъй като ние изключително подкрепяме и адмирираме благородната ви задача да популяризирате борбата със зависимостите и да се опитвате да помогнете на младите хора в нужда. Именно младите хора попадат в основния фокус на Българския футболен съюз, а спортът и в частност футболът предоставя чудесна алтернатива за това. Нашата организация, както и партньорите ни от Министерството на младежта и спорта, приветстваме и подкрепяме тази кауза“, сподели от своя страна заместник изпълнителният директор на БФС Антон Попов.

В официалното откриване на турнира „6:0 за хората срещу зависимостите“ участие взе и членът на ИК на БФС Емил Костадинов. Тази година в надпреварата се включват отбори от България, Гърция, Северна Македония, Словакия, Русия и Украйна, чиито състезатели са се преборили със зависимостта.

Специални гости на турнира са популярния тв водещ, певец и готвач Лео Бианки и бившия българския футболен национал Станислав Ангелов. Двамата ще вземат участие в събитието и като част от „Отбор на сърцето“.

Проектът е организиран от сдружение „Реванш“ и фондация „Училище за живот“ и съ-финансиран по Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община, подкрепена от инициативата „София - Европейска столица на спорта“.

Това събитие е гражданска инициатива. Проектът се организира от специалисти с опит в лечението на зависимости, които познават проблема отвътре. От 2015 г. досега със съдействието на Българския футболен съюз са проведени пет турнира под общия лозунг „Не всички хора са зависими, но всички зависими са хора!“.

Тази година събитието ще се проведе в рамките на 3 дни на терените на Национална футболна база „Бояна“. Официалното закриване и церемонията по награждаването ще се проведат в неделя.

Водещи новини

Времето