Продължават обученията на администратори на лични данни, включени в годишния обучителен план на КЗЛД за 2014 година

Продължават обученията на администратори на лични данни,  включени в годишния обучителен план на КЗЛД за 2014 година
На 02.10.2014 г., в хотел „Шипка” - гр. София, експерти от Комисията за защита на личните данни проведоха обучение на представители на счетоводни предприятия – членове на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. Събитието е част от годишния план на КЗЛД за обучение на администратори от публичния и частния сектор.
Лекторите от КЗЛД запознаха присъстващите с основните нормативни предпоставки за законосъобразно обработване на личните данни. Темите на презентациите обхванаха въпроси, свързани със специфичното приложно поле на Закона за защита на личните данни, анализ на основните понятия на ЗЗЛД в съответствие с точния им смисъл, допустимите предпоставки за законосъобразно обработване на данните, задълженията на администраторите на лични данни, възможностите за защита по административен и съдебен ред. Лекциите бяха подкрепени с много примери от практиката на Комисията, свързани с взети решения по жалби на граждани, както и изразени становища във връзка с приложението на ЗЗЛД.
Проведоха се и дискусии относно настоящата правна уредба на защитата на личните данни, както и предстоящото въвеждане на обща правна рамка на ЕС в посочената сфера, посредством Регламент относно защитата на личните данни.
Изнесена бе специална презентация, свързана с актуални въпроси, отнасящи се до Наредба № 1 на КЗЛД от 30 януари 2013 година.
Присъстващите заявиха своето желание за провеждане на периодични срещи, на които да се обсъждат актуални теми по защита на личните данни. Полезността на мероприятието беше потвърдена и при попълване на заключителната анкета, в която отразиха високо мнение за проведеното обучение.
 

Водещи новини

Времето