Във втората работна сесия с надзорния орган на Косово бe дискутиранa контролната дейност на КЗЛД

Във втората работна сесия с надзорния орган на Косово бe дискутиранa контролната дейност на КЗЛД
През втория ден от посещението си у нас, представителите на Националната агенция за защита на личните данни на Република Косово представиха структурата, правомощията и организацията на работата на институцията. Отчетени бяха правомощията на националната агенция за сезиране на Конституционния съд на Република Косово при наличие на конфликт между правото на защита при обработване на лични данни и други национални норми. Отбелязаха се специфични различия при дейността на двата надзорни органа по защита на личните данни при налагане на санкции.
Комисията за защита на личните данни запозна своите колеги от Косово с правомощията на КЗЛД при разглеждане на жалби, подадени от физически лица, както и с извършването на проверки на администратори на лични данни. Беше споделена практиката на Комисията при осъществяване на контролната дейност през годините, като се отчетоха добрите практики при организирането, протичането и приключването на проверките, извършвани по жалби и сигнали. Обсъдени бяха специфични казуси, които КЗЛД е разглеждала по повод контролните си правомощия.

Гостите поставиха редица практически въпроси, свързани с реализирането на контролната дейност в областта на защита на личните данни.
Двете страни набелязаха общи теми за осъществяване на бъдещо сътрудничество с оглед защитата на физическите лица при обработване на личните им данни и гарантиране законосъобразното обработване на лични данни от страна на администраторите.