Пресконференция на Комисията за защита на личните данни

Пресконференция на Комисията за защита на личните данни
На 27 януари 2012 г. в Националния пресклуб на БТА се състоя пресконференция, на която Комисията за защита на личните данни представи пред медиите своя годишен отчет за 2011 година. Събитието се проведе в рамките на Седмицата за защита на личните данни и Международния ден за защита на данните, поради което предхожда депозирането на отчета пред Народното събрание. Комисията бе представена в пълен състав от председателя - Венета Шопова и членовете - Красимир Димитров, Веселин Енев, Мария Матева и Веселин Целков.
Пресконференцията започна с общо представяне на отчета за 2011 година. Госпожа Шопова запозна представителите на медиите с основните направления от работата на надзорния орган по защита на данните през изминалата година, като акцентира върху практиката по постъпилите жалби и искания за становища, осъществената контролна дейност и регистрацията на администраторите на лични данни. Експозето на председателя на Комисията включваше статистически данни, анализ и изводи по основните направления. Венета Шопова подчерта, че през 2011 г. са поставени основите на всеобхватна образователно-информационна дейност в два основни аспекта – провеждане на професионална подготовка и обучение на администратори и обработващи лични данни и повишаване на гражданската образованост относно правото на защита на личните данни. Цитирана бе наскоро публикувана статистика за проучването на информираността на европейските граждани в областта на защита на личните данни, според която нивото на българите е с 5-6% по-високо по отношение на средното за Европейския съюз.
Комисията за защита на личните данни използва възможността да информира присъстващите в залата журналисти за представената на 25 януари 2012 г. от Европейската комисия предстояща всеобхватна реформа на европейската правна рамка в областта на защитата на личните данни. Проф. Веселин Целков, член на Комисията, подчерта активния и градивен принос на българския надзорен орган в процеса на модернизирането на европейската правна рамка. Той фокусира своето изказване върху участието на членове на Комисията на световни и европейски форуми по защита на личните данни, където се дефинират световните тенденции и понятия. Обърна специално внимание на участието на членове на Комисията в Работни групи и Надзорни органи по защита на личните данни на световно и европейско ниво, както и доброто взаимодействие с други държавни органи при решаване на задачи с общи компетентност и отговорности.
Въпросите на журналистите бяха свързани предимно с правата на лицата при обработването на личните им данни, разглеждането на жалби, най-честите случаи на злоупотреби с лични данни, контролната дейност, методите за подобряване на информираността на обществото и рисковете за личните данни в социалните мрежи. Представители на медиите проявиха интерес към решения на Комисията по конкретни казуси с обществена значимост. Компетентни и изчерпателни отговори на журналистите дадоха и членовете на Комисията Мария Матева и Красимир Димитров.
След пресконференцията членовете на Комисията дадоха множество интервюта за електронните и печатните медии.