Европейски чествания по повод Деня на защита на личните данни

Европейски чествания по повод Деня на защита на личните данни
            На 27 и 28 януари 2011 г. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова взе участие в европейските чествания по повод Деня за защита на личните данни, които се проведоха в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
            Програмата включваше участие в прием, организиран от постоянния представител на Република Полша към Европейския съюз и генералния инспектор за защита на личните данни на Полша, както и в съвместна конференция на Европейската комисия и Съвета на Европа.
            Отбелязана бе и 30-та годишнина от влизането в сила на Конвенция 108/81 на Съвета на Европа и значимостта й за установяването на първите универсални правни стандарти за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
            Съвместната среща на високо равнище на Съвета на Европа и Европейската комисия премина при голям интерес и активно участие, както от страна на националните и наднационални органи за защита на личните данни, така и от страна на неправителствения сектор и бизнеса. 
            Конференцията започна с приветствено слово на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд и видео-послание на заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг. В своите изказвания, те подчертаха необходимостта от създаването на надеждна и прозрачна международна рамка за защита на личните данни, която е жизнено необходима за функционирането на демократичните общества и е в основата на фундаменталните права и свободи. Мерките, които трябва да се предприемат в отговор на опасенията, свързани със защитата на личните данни при бързите темпове на развитие на информационните технологии, трябва да са балансирани и да отразяват общия стремеж за осигуряване на свободно движение на информационните потоци – основна предпоставка за икономическо развитие на съвременните общества. 
            Конференцията продължи с презентации и последващи обсъждания по измененията в европейската правна рамка за защита на данните и приложимите международни стандарти в тази сфера. Дискусията протече в конструктивна атмосфера, допринесе за разясняване на основните тенденции, свързани със защитата на данните на европейско и международно ниво, както и за обмена на гледни точки и опит между участниците по прилагане на законодателството в областта на личните данни и неприкосновеността на личния живот.  

Времето