Среща на Международната работна група по защита на данните в телекомуникациите

Среща на Международната работна група по защита на данните в телекомуникациите
            На 15 и 16 април 2010 г. в Гранада, Испания се провежда 47-та среща на Международната работна група по защита на данните в телекомуникациите. България се представя от членовете на Комисията за защита на личните данни  Веселин Целков и Валентин Енев.
Обсъждат се проблеми по защита на данните в пан-европейската система за осъществяване на спешни обаждания от превозни средства,  т.нар. DeepPacketTechnologies и тяхното използване за борба със съвременните мрежови атаки, Хартата за дигиталните права, която обединява правото на информация с правото на защита на личните данни. Повдигната е темата за неприкосновеността и международните стандарти и в частност стандарта ISO/IEC CD 29100 – „Работна рамка за опазване на неприкосновеността на личните данни”. Разглеждат се и други въпроси като концентрацията на лични данни в многонационалните предприятия, работата с геопространствени данни и т.н.
В представения от България доклад по защита на данните в телекомуникационния сектор през изминалия шестмесечен период са засегнати четири основни момента - поправките в Закона за електронните съобщения, стартиране на издаването на новите документи за самоличност, въвеждане на елементи от електронното здравеопазване и напредък в изграждането на електронното правителство чрез започването на тестване на интегрирана платформа за онлайн предоставяне на услуги.