Върховният административен съд отхвърли жалбите на мобилните оператори срещу задължително предписание на КЗЛД

Върховният административен съд отхвърли жалбите на мобилните оператори срещу задължително предписание на КЗЛД
 
С решение от 10.09.2009 г. петчленен състав на Върховния административен съд обезсили (като процесуално недопустимо) решението на тричленния състав, с което беше отменено Задължително предписание от 12.03.2008 г. на Комисията за защита на личните данни до мобилните оператори за създаване на гаранции за по-добра защита на потребителите при обработването на личните им данни.  Съдът прекрати съдебното производство по делото, образувано по жалбите на „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК Мобайл” ЕООД.
В касационната жалба на КЗЛД срещу решението на тричленния състав е изтъкнато, че задължителното предписание не следва да се преценява като индивидуален административен акт, защото с него не се засягат непосредствено права, свободи и законни интереси на търговските дружества.
В мотивите си за това решение съдът отбелязва, че оспореното задължително предписание не поражда правни последици като завършен индивидуален административен акт, както и че КЗЛД е издала предписанието до търговските дружества (мобилните оператори), които са администратори на лични данни, в изпълнение на контролните си функции и във връзка със защитата на личните данни.

Водещи новини

Времето