Туининг лайт проект съвместно с Испанската агенция за защита на личните данни

Туининг лайт проект съвместно с Испанската агенция за защита на личните данни
На 18 май 2009 г. започна работата по изпълнението на туининг лайт проекта „Сътрудничество за допълнително укрепване на административния капацитет на българската Комисия за защита на личните данни и за по-нататъшно подобряване на контролната дейност в сферата на секторните проверки”.  Проектът се изпълнява по програма ФАР на ЕС и е подписан от Испанската агенция за защита на личните данни и българската Комисия за защита на личните данни.
Първата част от дейността по програмата на този проект (която се реализира в КЗЛД от 18 до 20 май) бе открита с приветствие от Председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. Тя припомни съществената полза от реализирания през 2007 и 2008 г. в сътрудничество с Испанската агенция за защита на личните данни туининг проект „Допълнително укрепване на административния капацитет на Българската Комисия за защита на лични данни и осигуряване на условия за прилагане на Закона за защита на личните данни”. „Убедена съм, че съвместната ни работа по туининг проекта с колегите от Испания наистина може да бъде добър образец за ползотворно взаимодействие между сродни национални институции от държави в Европейския съюз” – заяви Венета Шопова. Участниците в проекта бяха приветствани и от испанския консул в София Хосе Луис Диес.
Ръководителите на проекта Мария Матева – член на Комисията за защита на личните данни, и Агустин Пуенте – директор на правното звено на испанската агенция, изтъкнаха във встъпителните си изказвания приоритетната същност на контролната дейност за ефективната защита на правата на гражданите и подчертаха особената актуалност на тематиката за секторните проверки.
Програмата за реализацията на този проект предвижда цикъл презентации на екип от висококвалифицирани експерти от Испанската агенция за защита на личните пред техните български колеги. Обект на обмяна на опит са изготвянето на правила, методология, процедури и планове за извършване на секторни проверки на администраторите на лични данни.

Времето