Готовност на България за присъединяване към Шенгенското пространство

Готовност на България за присъединяване към Шенгенското пространство
На 27 и 28 април 2009 г. се извърши проверка в областта на защитата на личните данни за готовността на Република България за присъединяване към Шенген.
През месец септември 2007 г. Република България депозира пред Генералния секретариат на Съвета на ЕС декларацията си за готовност за започване на оценките по Шенген от 01.01.2008 г. С декларацията Република България заяви готовност да завърши подготовката си за пълното прилагане на разпоредбите на правото от Шенген, с оглед премахване на контрола по вътрешните си граници през 2011 г. Защитата на личните данни е една от областите, подлежащи на проверка.
            Първият ден от проверката протече в Комисията за защита на личните данни. На инспектиращия екип бяха представени правната рамка на защитата на личните данни в Република България, инстуционалното място, функциите и правомощията на КЗЛД, правата на физическите лица според съществуващите в страната правни норми. Отделно внимание бе обърнато на контролните правомощия на комисията и проверките, извършвани на администраторите на лични данни.
            На 28 април инспектиращият екип се запозна със защитата на данните в рамките на МВР и при издаването на визи от МВнР. Обект на проверка бяха информационните фондове на МВР, достъпа до тях и реда за обработка на данните, правната уредба за защита на данните, съответните организационни структури. В главния компютърен център на МВР бяха представени елементите на информационната сигурност при автоматизираната обработка – мерките за сигурност, контрола на достъпа и съхраняването на данните. Представена бе и обработката и защитата на данните при изграждане на ШИС-2. Инспектиращите се запознаха с физическата и логистична защита, както и с осъществяването на достъпа до Шенгенската информационна система при консултиране за издаване на визи.
            В резултат от извършената инспекция ще бъде изготвен доклад за готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Времето