16-та конференция на AFCEA на тема: „Информацията и националната сигурност, чувствителност и защита”.

16-та конференция на AFCEA на тема: „Информацията и националната сигурност, чувствителност и защита”.
 
            На 15.04.2008 г. в сградата на Централния военен клуб в София се проведе 16-та конференция на AFCEA на тема: „Информацията и националната сигурност, чувствителност и защита”. Конференцията се проведе под патронажа на г-н Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/и специалното участие на г-жа Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/. Участваха представители на Българската секция по електроника, информационни и комуникационни технологии за националната сигурност/AFCEA /, ДАИТС, КЗЛД, Министерство на отбраната, МВР, банки, сдружения и фирми от ИТ сектора и комуникациите. На събитието присъстваха и членовете на КЗЛД г-жа Мария Матева, г-н Веселин Целков и г-н Валентин Енев.
            На конференцията бяха разгледани редица въпроси от областта на информационните технологии и съобщенията, защитата на данните и значението им за националната сигурност.
Представени бяха много технологични решения на тези проблеми, както в света, така и в България. Г-жа Шопова, представи накратко дейността и новата визия на Комисията, а г-жа Станимирова, директор на дирекция „Правна и международна дейност”, запозна присъстващите с политиката на КЗЛД. Бяха зададени много въпроси, касаещи защитата на личните данни, конфликтите с определени закони и значението на защитата на информацията като цяло за националната сигурност.
            „ Защитата на личните данни е конституционно право на всеки човек и една малка част от националната сигурност.” - обобщи г-н Целков.