Зоологът Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник

Зоологът Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник

Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 m) в Пакистан, Боян Петров се отправя за поредната си експедиция в Непал.

Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата – Даулагири (8167 m). Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години. Трекингът до базовия лагер ще започне на 23 август и се очаква в края на месеца експедицията да се установи в подножието на хималайския гигант.

Преди заминаването си Боян се срещна с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски, научния секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология” проф. дбн Димитър Иванов и директора на Националния природонаучен музей – БАН (НПМ) проф. Николай Спасов. По време на срещата Боян сподели, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири. Разказа, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутиийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците, които катери.

Благодарение на неговите експедиции днес в НПМ се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света. Натрупването ѝ започва доц. д-р Петър Берон, който от 1967 до 2015 г. е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка. Той e изкачил и десетки високи върхове и вулкани, откъдето е успял да събере много богати материали. Част от историите, свързани с тези експедиции са описани в книгата му “Далечни върхове”. От неговите сборове вече са описани десетки нови за науката видове животни.

С книгата си “Първите седем”, която беше официално представена в Големия салон на БАН на 6.02.2017 г., Боян даде сериозна заявка, че ще продължи традицията на зоолозите от НПМ да изследват и събират нови видове животни от трудно достъпни места прониквайки в най-дълбоките пропасти и катерейки най-високите върхове на планетата.