Институтът по роботика – БАН получи специалната награда „Изобретател за 2017 година“

Институтът по роботика – БАН получи специалната награда „Изобретател за 2017 година“

Институтът по роботика – БАН получи специалната награда на Съюза на изобретателите в България „Изобретател за 2017 година”. Отличието беше присъдено при сериозна конкуренция и след задълбочен анализ на заложения иновативен потенциал на представените в конкурса изобретения. Тазгодишните носители на специалната награда „Изобретател за 2017 година“ са доц. д-р Иван Чавдаров и неговият младежки екип Ивелин Стоянов и Радослав Илиев от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в гр. Правец. Отличието е за изобретението „Роботизирана хуманоидна ръка“.

Разработката съществено подобрява комуникациите човек-машина, социалната терапия, преподаването езика на жестовете и др. Системата за управление на ръката използва елементи на изкуствен интелект като тя може да се ползва самостоятелно или като част от хуманоиден робот. Нейната реализация е осъществена с 3D принтиране.

Едно от съществените предимства на изобретението е, че конструкцията на ръката е максимално опростена и може целенасочено да се индивидуализира съобразно конкретното приложение. Програмирането и управлението се осъществява чрез сензорна ръкавица. Прототипът е вече приложен за създаване на структурирани и ситуационни игри с роботи, моторна рехабилитация и подпомага социалното включване и терапията на деца със специфични потребности. Хуманоидната ръка като иновация няма аналог в сервизната роботика.

Водещи новини

Времето