КЗП анализира общите условия на договори в различни сфери

КЗП анализира общите условия на договори в различни сфери

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите представи основните си приоритети. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов каза, че се предвижда засилване на контрола по отношение на безопасността на стоките и услугите, които се предлагат у нас, предаде "Дарик". По думите на Маргаритов само за миналата година са идентифицирани около 160 случая на опасни стоки, уточни Маргаритов. Друг приоритет на комисията ще бъде проверката на договорите с общи условия в различни сфери.

Договорите с общи условия ще бъдат обект на проверки от Комисията за защита на потребителите. Като ще бъде осъществен много сериозен преглед на клаузите, каза председателят на комисията Димитър Маргаритов.

„От данните за 2014 година се вижда, че при извършени проверки на над 11 000 клаузи, само около 2.5 на сто от тях са били обявени за неравноправни, а е известно, че потребителите продължават да търпят вреди от съществуването на такива клаузи", каза той.

КЗП вече е извършила преглед на общите условия на ВиК дружествата. В момента текат проверки на кабелните оператори. В договорите се търсят неравноправни клаузи, които ощетяват потребителите, каза Константин Арабаджиев.

„Предстои да бъдат анализирани приоритетно общите условия на договорите предлагани на потребителите от фирмите, предоставящи финансови услуги, общите условия на договорите на банките. Предстои и анализ на общите условия на договорите на застрахователните компании. Към момента анализираме договорите на кабелните оператори. За съжаление в почти всички договори се установяват по две-три неравноправни клаузи", каза той.

Неправомерните клаузи са свързани най-често с условията за предсрочно прекратяване на договора, като в повечето случаи клиентът трябва да заплати всички оставащи такси до края на периода. От КЗП съобщиха и ще се фокусират върху организиране на помирителни комисии, чрез които извънсъдебно да се решават спорове между клиенти и фирми.

Времето