КЗП проверява договорите на банки и застрахователи

КЗП проверява договорите на банки и застрахователи

Преглед на договорите с общи условия, предлагани на потребителите, ще направи Комисията за защита на потребителите (КЗП), пише в."Стандарт". При извършени проверки на над 11 хил. клаузи по такива договори през 2014 г. около 2,5% са били обявени за неравноправни, а потребителите продължават да търпят вреди и да се оплакват. Това заяви новият председател на КЗП Димитър Маргаритов. Според Константин Арабаджиев, член на комисията, предстои приоритетно да бъдат анализирани общите условия на договорите на фирмите, предлагащи услуги, на банки, застрахователи и туроператори.

Вече се анализират 27 от общо 40 договора на кабелните оператори, като са дадени препоръки за отстраняване на неравноправни клаузи в 14 дневен срок. В почти всички договори били установени по 2-3 такива клаузи, повечето от които се отнасят за прекомерно голяма неустойка при предсрочно прекратяване на договора от потребителя, каза Арабаджиев.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов посочи приоритетите на комисията - засилване на контрола по отношение на безопасността на стоките и услугите; засилване на координацията между институциите; повишаване на ефективността на проверките с акцент върху повишаване на резултатите. Маргаритов отбеляза, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за защита на потребителите, в които се предвижда създаването на секторни помирителни комисии в пет области като алтернатива за решаване на спорове.

Времето