Преглед на договорите с общи условия започва КЗП

Преглед на договорите с общи условия започва КЗП

Преглед на договорите с общи условия, предлагани на потребителите, планира да направи Комисията за защита на потребителите (КЗП). На пресконференция, на която беше представено новото ръководство на комисията, председателят й Димитър Маргаритов каза, че за 2014 г. при извършени проверки на над 11 000 клаузи по такива договори около 2,5 на сто са били обявени за неравноправни, а потребителите продължават да търпят вреди и да се оплакват, предаде БТА, цитирана от Investor.bg.

Членът на комисията Константин Арабаджиев каза, че предстои приоритетно да бъдат анализирани общите условия на договорите на фирми предлагащи услуги, на банки, на застрахователни компании, на туроператори.

В момента се анализират договорите на кабелните оператори. По думите на Арабаджиев 27 от общо 40 договора са анализирани и са дадени препоръки за отстраняване на неравноправни клаузи в 14 дневен срок. В почти всички договори се установяват по 2-3 такива клаузи, коментира Арабаджиев. 

 

В по-голямата си част те се отнасят до начисляването на прекомерно голяма неустойка при предсрочно прекратяване на договора от страна на потребителя. Друго нарушение е да не се уведомяват клиентите за настъпили промени по общия договор.

В отговор на въпрос Арабаджиев каза, че наложените промени в общите условия по договорите на търговеца се отнасят и тези сключени със задна дата.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов посочи приоритетите на КЗП - засилване на контрола по отношение на безопасността на стоките и услугите; засилване на координацията между институциите; повишаване на ефективността на проверките, които комисията извършва, с акцент върху повишаване на резултатите.

Маргаритов отбеляза, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за защита на потребителите, в които се предвижда създаването на секторни помирителни комисии в пет области като алтернатива за решаване на спорове.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева каза, че промените в закона ще влязат в Министерски съвет следващата седмица. Според нея е необходимо широко разгласяване на функциите и дейността на тези комисии, защото те няма да заработят, ако гражданите не са активни.

Членът на комисията Константин Райков посочи, че комисиите ще работят в сферата на енергетиката, ВиК, електронна търговия, транспорт и финанси. В отговор на въпрос Райков заяви, че за изминалата година е имало 507 помирителни производства, 205 са прекратени, а при 70 са постигнати споразумения.