КЗП предупреждава да бъдем рационални при специалните оферти на търговците, ведомството затяга контрола върху промоциите

КЗП предупреждава да бъдем рационални при специалните оферти на търговците, ведомството затяга контрола върху промоциите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправя съвет да подхождаме рационално, когато ни атакуват със специални оферти и промоции и да не се поддаваме на примамливи предложения за покупки само заради придружаващите ги бонуси и подаръци. Практиката показва, че хората трудно устояват на офертите с обещания за отстъпки и „комплименти” и понякога взимат емоционални решения за покупка, без да обмислят дали реално се нуждаят от стоката или услугата, която им се предлага „с преференции”.

В момента комисията работи по сигнал на потребител, свързан с промоция на верига бензиностанции. През лятото подобни оферти зачестяват. В тази връзка председателят на КЗП Димитър Маргаритов възложи извършването на по-активни проверки на актуалните промоции относно обявяването на условията и правилата, при които те се провеждат.

Утре, 21 май, Маргаритов е поканен да присъства на откриването на новия туристически сезон в к.к. „Св. Св. Константин и Елена”. На събитието от страна на комисията ще бъдат още Константин Арабаджив – член на КЗП, и Илиян Станоев – директор на регионалната дирекция във Варна.