Димитър Маргаритов: „В три от десет случая констатираме нарушение на забраната за продажба на цигари на лица под 18 години”

Димитър Маргаритов: „В три от десет случая констатираме нарушение на забраната за продажба на цигари на лица под 18 години”

"Факт е, че в три от десет случая се установява нарушение на забраната за продажба на цигари на лица под 18-годишна възраст, което е доста тревожно”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод осъществявания от контролния орган надзор да не се предлагат тютюн и тютюневи изделия на ученици.  

Кампанията на КЗП започна на 16 септември, а проверките ще продължат през цялата учебна година.

Маргаритов припомни, че санкциите за такова нарушение според Закона за тютюна и тютюневите изделия са от 50 000 до 150 000 лв., като посочи, че това има добър възпиращ ефект.

Продължават инспекциите и във връзка с продажбата на учебници, учебни пособия и стоки за ученика. При тях комисията констатира фрапантни нарушения, свързани с начина на предлагане на бележниците и ученическите лични карти.

„Ние установихме и много сериозни нарушения при продажбата на ученическите бележници и лични карти. Търговците си позволяват да правят комплекти, като съпровождат задължителните документи с т.нар. подвързии. В резултат на това цената става тройна и повече, което за мен е едно изключително сериозно нарушение”, подчерта ръководителят на ведомството.

Източник: ТВ7

Още по темата:

"Дарик" радио: За злоупотреби при продажбата на ученически пособия сигнализират от КЗП