Вадят залежала стока за черния петък

Вадят залежала стока за черния петък

Черният петък може да се окаже наистина черен за опиянените от щурите реклами и общата лудост по „най-изгодното” пазаруване, предупредиха от Комисията за защита на потребителите.

Преди три дни нахитрели търговски вериги направиха генерална репетиция преди истинския ден на лудото пазаруване тази седмица, отбелязва в. „Телеграф”.

 

Разкритие

Комисията за защита на потребителите е разкрила случаи, при които търговци привличат клиентите с нереални промоции. Те придават „изключителни,, качества на продукти, но след проверка на комисията се оказало, че това не отговаря на реалността.

При широки кампании за продажба на продукти, какъвто е Черният петък, често се твърди, че за промоцията са пуснати ограничени количества от стоката на ниска цена и че промоцията важи до изчерпването им. Понякога обаче се оказва, че стоката е застояла и единственият начин да се продаде е по време на подобни кампании.

 

Информация

Потребителите бих посъветвал да се информират обстойно за условията, при които ще се извършват сделките в този период, преди да се изкушат от примамливите предложения на търговците, коментира за в. „Телеграф” Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Клиентите трябва да следят, например дали няма да бъдат обвързани с по-дългосрочни отношения от търговеца по един или друг начин, дали няма да бъдат задължени с някакви допълнителни скрити суми или лишени от свои права по закон.

 

Интернет

Когато пък става дума за онлайн пазаруване, те трябва да направят по-внимателна проверка относно достоверността на този, който стои насреща - адрес, телефон, електронен адрес, да направят справка в Търговския регистър или в мрежата дали действително съществува този търговец и какви са отзивите за неговата дейност. „Също така бих дал съвет да се поинтересуват дали търговецът би могъл да достави стоката в разумен срок, както и дали е в състояние да осигури гаранционната й поддръжка", каза Маргаритов.