Помирителни комисии ще решават жалби безплатно

Помирителни комисии ще решават жалби безплатно

Новата година ще започне с новост в решаването на проблемите на потребителите и търговците у нас. От началото на 2016 г. ще започнат да действат т.нар. секторни помирителни комисии в 5 важни области - енергетика, ВиК услуги, телекомуникации, транспорт и финансови услуги. Те ще бъдат към Комисията за защита на потребителите , която се явява техен администратор.

Секторните комисии ще съдействат за разрешаване на спорове на потребители не само с български, но и с чужди търговци

Те могат да са свързани с продажба на стоки, предоставяне на услуги, право на рекламация, неспазена гаранционна отговорност, неравноправни клаузи в договори, нелоялни търговски практики и др.

Когато няма орган за алтернативно решаване на спорове в някой сектор на икономиката, то жалбите на потребители срещу търговци се разглеждат от общи помирителни комисии. Тяхното седалище и район на действие се определят със заповед на министъра на икономиката.

Председателят на общата помирителна комисия пък се назначава от шефа на Комисията за защита на потребителите .

Той трябва да бъде юрисконсулт или друг служител с юридическо образование на Комисията за защита на потребителите . Останалите членове на общите помирителни комисии трябва да притежават подходяща квалификация според предмета на спора.

Всяка от 5-те секторни помирителни комисии ще има председател, определен от съответния компетентен регулаторен или надзорен орган, един представител на Комисията за защита на потребителите и един представител на сдружение на търговците, на браншови организации или на камара на търговците от съответния сектор.

Членовете на секторните помирителни комисии трябва да имат висше юридическо, икономическо, техническо образование или друго висше образование и поне три години професионален опит в съответния сектор.

Общите и секторните помирителни комисии разглеждат и трансгранични спорове, получени чрез платформата за онлайн решаване на спорове.

Задължително условие, преди потребителят да се обърне към помирителна комисия, е да отнесе първо жалбата си за решаване директно към търговеца. Когато страните не са решили спора помежду си или решението по жалбата не удовлетворява потребителя, или търговецът не се е произнесъл в 30-дневен срок, потребителят може да сезира обща или секторна помирителна комисия.

Помирителното производство е безплатно за страните.

От Комисията за защита на потребителите уточняват, че клиентите ще могат да се обръщат към съда и занапред.

Ако обаче има давностни срокове ,те спират да текат, когато е образувано производство пред обща или секторна помирителна комисия.

Общите и секторните помирителни комисии съдействат за разрешаване на спорове между потребители и търговци, като изготвят помирително предложение за страните. След като то бъде одобрено вече, има сила на споразумение между тях.

Когато заявлението, с което се отправя искане за съдействие за разрешаване на спор, попада в обхвата на дейност на обща помирителна комисия, производството се провежда по местоживеене на потребителя.

След подаване на коректно заявление за образуване на производство председателят на съответната обща или секторна помирителна комисия, компетентна да разгледа спора, образува с разпореждане помирително производство.

По принцип общите и секторните помирителни комисии разглеждат потребителски спорове без присъствието на страните

Гледат се предоставените документи, доказателства, експертизи и становища.

При необходимост помирителната комисия може да изслушва страните. Когато ще има изслушване, председателят на съответната обща или секторна помирителна комисия уведомява потребителя и търговеца за датата, мястото и часа на заседанието.

След разглеждане на спора по същество помирителната комисия в двуседмичен срок изготвя и приема писмено помирително предложение. То се изпраща на страните по спора. Те се уведомяват, че могат да приемат или отхвърлят помирителното предложение, за неговите правни последици, ако бъде прието, и че то може да се различава от решение, постановено от съд.

Страните се уведомяват, че помирителното предложение не изключва възможността за защита по съдебен ред и ако страните по спора са приели споразумението, но някоя от тях не изпълнява задълженията си по него, другата страна може да се обърне към съда за разглеждане на спора.

Приемането на предложението от двете страни има сила на споразумение между тях.

Страните могат да придадат изпълнителна сила на сключеното споразумение, постигнато в помирителното производство, като го предоставят за одобрение пред компетентния граждански съд.

Общите и секторните помирителни комисии не разглеждат повторно спорове между потребители и търговци, за които е изготвено помирително предложение, независимо дали страните са го приели, или не.

Източник: в.”24 часа” - стр. 1 и стр. 2

Водещи новини

Времето