Димитър Маргаритов: "Срокът за решаване на потребителски спор чрез помирителна комисия е 90 дни"|

Димитър Маргаритов: "Срокът за решаване на потребителски спор чрез помирителна комисия е 90 дни"|

- Г-н Маргаритов, какво „печелят" потребителите от създаването на помирителни комисии?

- Да, в закона е предвидено в началото на следващата година да имаме и нови функции. КЗП ще бъде администратор на т.нар. секторни помирителни комисии и ще участва активно в опитите споровете между потребители и търговци да бъдат решени извънсъдебно. Предимствата са, че това ще става по-бързо и без пари за хората. Секторни помирителни комисии се създават в най-важните за потребителите сфери като електроснабдяване, водоснабядаване, комуникации, финансови услуги и транспортни услуги.

- Разчитате ли на тази новост да съкрати времето за решаване на жалбите?

- Законът е фиксирал един максимален срок, в който производството, след като е започнало, трябва да приключи, и той е 90 дни.

Но би могло да създадем и добри практики, които ще позволяват и по-бързо решаване. В секторните помирителни комисии ще участват браншови организации, а не конкретни търговци. Ние ще защитаваме потребителския интерес, а регулаторният орган в съответната област ще има функцията да сближи интересите и да стане възможно решаването на спора.

Ще става много по-рано, отколкото когато се стигне до съд, и безспорно предимство е, че ще е безплатно. Нашата задача е да привлечем интереса на браншовите организации, защото участието в такова производство е доброволно.

- Как потребителите могат да се възползват от тези помирителни комисии?

- Когато потребителите не успяват по една или друга причина да решат възникналия спор с търговеца, те го адресират към КЗП и след като се стигне до съгласие за решаването му чрез помирително производство, се активира комисията, която работи в съответния сектор. Например, ако спорът е в сферата на телекомуникационните услуги, в състава на комисията влизат представител на регулаторния орган, който в случая е Комисията за регулиране на съобщенията, представители на браншови организации в сферата на телекомуникациите и представител на КЗП , който защитава потребителския интерес на базата на потребителското законодателство.

Търси се решение, което да удовлетворява страните. Когато се стигне до такова, всички участници подписват помирителното споразумение. След като се съгласят с него, за тях то има задължителна правна сила.

- Какви са вашите очаквания за работата на тези комисии?

- Надявам се. че КЗП като администратор на помирението реално ще съдейства за едно бързо и ефективно разрешаване на потребителските спорове в тези сектори. Знаем, че решението на проблемите по арбитражен или съдебен път продължава с години, а тук става дума за значително по-кратък срок. Ние искаме да кажем ясно на обществеността, на търговците, на бранша и на регулаторните органи, че това е един добър механизъм за решаване на понякога доста тежки казуси и той трябва да се използва. Въвеждането на тези комисии представлява изцяло възприемане на европейски правни норми, които ще започнат да действат за всички страни в общността от следващата година и на практика навсякъде ще може да се осъществява решаване на такъв тип спорове в рамките на ЕС. Предвижда се създаването на единна платформа за онлайн обмен на данни и когато става дума за трансгранични потребителски спорове, те също ще могат да бъдат решавани с такъв тип помирителни комисии.

Източник: в.”24 часа”

Водещи новини

Времето