Димитър Маргаритов: "Потребителите у нас и в Европа са с равни права"

Димитър Маргаритов: "Потребителите у нас и в Европа са с равни права"

- Господин Маргаритов, кои са най-честите сигнали, които получавате от потребители?
- За нас наред с ефективния контрол по различни направления и превантивната дейност, на която все повече залагаме, е особено важно да бъдем лесно достъпни за хората. Ние сме институция, която е призвана да следи състоянието на пазара и да работи за това да осигури условия, в които българските потребители да реализират своите права по закон. Само по такъв начин бихме могли да сме максимално полезни.
През миналата година към нас се обърнаха над 20 000 граждани по различни въпроси, свързани с потребителските им права. И в туризма, и в отношенията им с т.нар. естествени монополисти. Най-големият брой жалби - около половината - е по повод рекламации на дефектни стоки или некачествени услуги и то в сферата на комуникациите и на комуникационната техника. Най-малко бяхме сезирани за проблеми, възникнали по повод ползването на туристически услуги и потребителски кредити.   
Опитваме се да улесняваме връзката на гражданите с нас, тяхната активност ни дава допълнителна информация за случващото се на пазара, тъй като това, което идва от живия живот, винаги е по-важното и по-ценното. Имаме изцяло нов интерфейс на официалната интернет страница, който позволява подаването на жалба или сигнал само с няколко бързи стъпки. Активен е денонощен национален телефон на потребителя - 0700 111 22. Имаме и регионални офиси, както и временни приемни в различни периоди на годината, в които потребителите също биха могли да ни открият.
Едно от нашите задължения, не само амбициозна цел, е да насърчаваме хората да бъдат информирани и активни, т.е. когато видят, че са станали жертва на някакво нарушение, веднага да поставят въпроса пред търговеца.
- Имат ли вече българските потребители същите права като тези в Европа?
- Българските потребители са и европейски потребители. В качеството си на такива те се ползват със същите права, с които и техните съграждани от Общността, тъй като законодателството и в тази област е хармонизирано.
Основните права на потребителите са правото на безопасност, на информация, на неподвеждаща реклама, на договори без неравноправни клаузи и т.н. Именно те, чрез взаимодействието си, ни дават възможност да се предпазим от рискови продукти и нелоялни търговски практики и в крайна сметка да направим най-добрия избор между толкова много стоки и услуги, предлагащи се в почти всяка точка на света.
От наша гледна точка, и във връзка с тези права, много важно е правото на образование.
То е едно от фундаменталните права на потребителите, което заляга и във всички програмни документи на ООН, под чиято егида преди повече от 30 години започва да се отбелязва 15 март като ден на потребителите.
Тази година ние подготвихме програма, с която ще отбележим тази важна за потребителите дата. Миналата неделя стартирахме една съвсем нова инициатива, която нарекохме "Училище за потребители". Идеята е в обичайната за пазаруване среда да споделим с хората всички онези важни, съществени моменти, които да им помогнат да направят своя разумен и прагматичен избор. Какво да попитат, ако нещо не им е ясно, как да сравнят различни оферти, как да се предпазят от потенциални некоректни практики, които могат да бъдат адресирани към тях от страна на търговците. До края на месеца "Училище за потребители" ще има в други търговски центрове.
Откриваме и изложба на детски рисунки, които показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците. Предвидили сме още няколко събития, които предстои да обявим.
- Къде по-често са нарушенията на търговците - в реалната търговия или в тази в интернет?
- Нарушения се срещат навсякъде - и в онлайн, и в офлайн търговията. Констатираме несъответствия във всички области, в които имаме функции да проверяваме. Но една от положителните тенденции е, че като цяло те намаляват с около 10% на годишна база.
Най-голям е спадът на нарушенията в туризма в случаите, в които се предоставя туристическа услуга в некатегоризирани обекти - с около 50%. Освен това отчитаме и спад с около 35% на нарушенията в областта на онлайн търговията. Това е най-бързо развиващият се сектор и според мен положителните тенденции в него тепърва предстоят. Вярвам и в това, че онлайн и офлайн търговията не биха могли да съществуват независимо и добрите практики от единия, неминуемо ще оказват влияние върху другия.  
- В кой сектор са най-нелоялните търговски практики и в какво се изразяват те?
- Действително една значителна част от нашите усилия за това да има спокоен пазар са насочени към установяването и премахването на така наречените нелоялни търговски практики. По същество те представляват съзнателно действие или бездействие на търговеца, което цели да заблуди потребителя и в крайна сметка да го накара да купи нещо, което иначе не би си взел. Най-често произтичат от умишлено премълчаване на съществена информация за стоката или услугата, която ни предлагат да си купим, или за условията, при които можем да го направим, или пък от предоставяне на невярна информация за предлаганите продукти.
В нашата практика сме се натъквали на различни случаи. Например, при промоции, търговецът разпространява огромно количество брошури, с които предизвиква търсене за продукти, от които осигурява много малки количества или изобщо не доставя в обектите си.
Забранявали сме и нелоялни практики на търговци, които са създавали впечатление у своите потенциални клиенти, че им предлагат ексклузивно някакво право - например гаранция на стоката, каквато те така или иначе имат по закон.
Разглеждаме все повече случаи във връзка със съмнения за нелоялни практики, тъй като сме засилили превантивния елемент и по тази линия. През 2015 г. те са почти два пъти повече от предходната. Така потенциалните некоректни действия на търговците се пресичат, преди голяма група потребители да бъдат засегнати от тях.
- Какви проверки готвите за новия туристически сезон и къде потребителите могат да подават сигнали?
- Удовлетворен съм от факта, че изпращаме един успешен зимен сезон от гледна точка на резултатите, които отчитаме във връзка с нашите функции като контролен орган в тази сфера. Такъв беше и летният. Статистиката ни показва, че по-малко от 5% от жалбите, които получаваме на годишна база, касаят проблеми в сферата на туризма. Това показва едно спокойствие на този пазар, което означава и ефективен контрол, който ние осъществяваме константно. Ще бъдем активни по тази линия и през предстоящия летен сезон.

Източник: в. "Стандарт"

 

По темата:

Epicenter - Търговци мамят с гаранции и промоции