Димитър Маргаритов: "Изграждането на потребителската култура е продължителен процес"

Димитър Маргаритов: "Изграждането на потребителската култура е продължителен процес"

„Информираността на гражданите за техните потребителски права е резултат от един по-продължителен процес. За нас това е нещо като мисия, която ние трябва да продължаваме да изпълняваме с идеята, че – макар и по-бавно, ще има нужния ефект. Наясно сме, че не можем да очакваме бързи резултати, но мисля, че сме в правилната посока и ще продължим да я следваме”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в „Денят започва” по БНТ.

„Дълбоко убеден съм, че това е правилният подход за една комплексна и ефективна потребителска защита. Това не означава, че контролният орган иска да абдикира от основните си функции да извършва проверки, да установява нарушения и да налага санкции. Истината е, че колкото по-добре са информирани хората и колкото по-склонни са да отстояват правата си на потребители, толкова повече и търговците се респектират. Все повече стават случаите, в които те разрешават даден потребителски спор в полза на клиента си дори когато нямат законово задължение за това”, посочи Маргаритов.

Той даде пример с все по-често срещаната и у нас добра търговска практика, при която потребителите могат да върнат закупена в търговската мрежа стока без тя да има дефект. Законът дава безусловно право за отказ в 14 дневен срок единствено при онлайн сделките.

Маргаритов съобщи, че за последните три месеца комисията има около 25 съдебни решения на различни инстанции, като само четири от тях не са в полза на контролния орган.

„На страницата ни в интернет са публикувани всички наши влезли в сила актове във връзка с установени нелоялни търговски практики или неравноправни клаузи в договори с общи условия”, каза още Маргаритов. Той поясни, че това е задължение на институцията по закон. Изключение са случаите, в които търговецът обжалва дадена заповед и съдът все още не се е произнесъл.

„Имаме много силната амбиция да дигитализираме изцяло дейността на КЗП. В момента има някои неща, които са от минали епохи. Мисля, че вече наистина е време да направим нещо съвременно, което е в ритъма на развитието на технологиите и на това, което се планира да се случи в процеса на електронното управление. Добро дошло е всичко онова, което би могло допълнително да бъде привнесено и да улесни потребителите в една цифрова среда.

Източник: БНТ

Времето