Димитър Маргаритов: "Определящи са не глобите, а добрите търговски практики"

Димитър Маргаритов: "Определящи са не глобите, а добрите търговски практики"

Все още в съзнанието на българския потребител има една неувереност. Съществува все още известно недоверие. Спецификите на българския пазар през последните десетилетия са такива, че не можем да очакваме изведнъж съзнанието да бъде изцяло изчистено от някои остатъци от миналото. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР.

Тенденцията дейността на КЗП да респектира търговците ще се засилва, прогнозира още Маргаритов. Резултатът не бива да се търси във все по-големия брой глоби, а в това повече търговци сами да осъзнаят, че с добри практики и лоялност могат да разчитат на добър за тях пазар.

От КЗП отчитат увеличаване броя на сигналите, жалбите и заявките за консултации, с които хората търсят експертите. Особено отчетлива е тенденцията във временните приемни в курортните селища. От Комисията напомнят, че желаещите да се обърнат за помощ при невъзможност потребителският спор да се реши с търговеца, могат да го направят както на денонощния телефон, така и по интернет или в регионалните офиси на ведомството. Конституирани са помирителни комисии в най-чувствителните сектори на потребителската защита, подчерта Димитър Маргаритов.

Източник: БНР

 

Времето