Съвместна инициатива на Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ в България

Съвместна инициатива на Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ в България

На 18 март 2016г., от 14:00 часа, в Американския център при Столична библиотека ще бъде обявена съвместна инициатива на Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ в България. Събитието е свързано с отбелязване на 15 март -  Световен ден на потребителите.

Денят 15 март е определен в памет на американския президент Джон Ф. Кенеди, който в своя реч на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята си за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут.

На 9 април 1985 година, Общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята денят да стане Световен ден за защита на потребителите. В България денят се чества от 1991 г.

Целта на съвместната ни инициатива е да се повиши степента на познания на младите потребители при пазаруване на стоки и ползване на различни услуги посредством Интернет.

Сали Берхорст, секретар по икономическите въпроси към Посолството на САЩ в България и Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, ще обявят правилата за участие в конкурс на тема „Ако знаете Вашите права при онлайн пазаруване, няма да сгрешите!”.

Конкурсът е насочен към български младежи – ученици от 9 до 12 клас и студенти, у нас и в чужбина.

Повече информация може да получите от страницата на Комисията за защита на потребителите www.kzp.bg, както и на следния имейл адрес:<e.doseva@kzp.bg> или на телефон 029330510