Димитър Маргаритов: „Доказахме, че действаме екипно, работим сериозно и добре”

Димитър Маргаритов: „Доказахме, че действаме екипно, работим сериозно и добре”

„През изминалата година КЗП доказа, че действа екипно, без политически обагряния и си върши работата сериозно.” Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) при гостуването си в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод изтичането на първата година от мандата на настоящия състав на комисията.

Контролният орган е извършил около 40 000 проверки през миналата календарна година. Това е с 4000 повече спрямо последния едногодишен период.

Оптимистичната тенденция, която се долавя обаче е, че като цяло броят на нарушенията, които се констатират и за които нарушителите търпят санкции - намаляват.

"Това означава, че освен активност на КЗП е налице и ефективност, в резултат на интензивната комуникация с потребителите и търговците", отчете Маргаритов.

От потребителска гледна точка най-много проблеми се срещат в тези сфери, където гражданите комуникират най-активно с търговците - в сферата при телекомуникационните услуги, съобщи Маргаритов. По думите му те съставляват 1/3 от всички разглеждани жалби.

Около 20% от тях обаче са и в сферата на обществените услуги или така наречените "естествени монополи", където КЗП има доста работа.

Според него хората са по-информирани и отстояват правата си на потребители. "Това е в резултат на засилената комуникация, която ние като контролен орган по линия на превенцията се опитваме с нашите информационни кампании да направим".

Данните показват, че КЗП е по-търсена, добави още Маргаритов. Според него това показва освен готовността на хората да отстояват правата си, че знаят и към кого да се обърнат тогава, когато имат проблем с търговец, който не могат да разрешат.

Спадът на общия брой нарушения показва и тенденцията, че търговците са по-дисциплинирани. Маргаритов каза, че това е един по-продължителен процес и е нужно да се работи още.

„Смятаме, че е необходимо проектно финансиране, за да обърнем специално внимание на малките и средни предприятия. Това, което те трябва да знаят като търговци за изискванията на различните закони по отношение на това какви права имат потребителите и какви изисквания спрямо тях има законодателството, за да се постигне един по-справедлив, спокоен и лоялен пазар", съобщи още Маргаритов.

Понякога нарушенията на търговците идват заради тяхното незнание и неинформираност, поясни той. По думите му това показват и резултатите от много проверки на търговията online.

През последното тримесечие на 2015г. с около 30% са намалели нарушенията на търговците в online търговията. Според него това е знак, че един голям процент търговци започват да спазват правилата само защото са ги научили.

"Нещата са вплетени - от едната страна - контролната дейност, санкционните правомощия, но от друга - с информационните кампании и научаването на правилата, правата и задълженията са не по-малко важни. Така че смятам, че осведомеността, взаимодействието, активната комуникация са правилният път", добави той.

Трябва да се стремим да възпитаваме поведението на потребителя така, че той не само да знае правата си, но и да ги отстоява, настоя още председателят на КЗП.

В общия брой жалби, които КЗП получава - около 20 000 годишно - едва около 2% са за качеството на туристическия продукт, коментира Маргаритов, по повод предстоящия летен сезон.

"Всеки случай, при който една почивка е съсипана, защото сте очаквали едно, а получавате друго - поражда недоволство. Малко на брой са тези случаи, а е хубаво да им се дава гласност и по този начин да бъдат осуетявани превантивно подобни опити на търговци", посочи той.

Източник: Bulgaria On Air

Водещи новини

Времето