КЗП участва в кръгла маса за разясняване на новата Наредба 2

КЗП участва в кръгла маса за разясняване на новата Наредба 2

Комисията за защита на потребителите (КЗП) участва в кръгла маса, организирана от Община Варна и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Целта на форума бе разясняване на новата Наредба 2, която създава регламент за определянето на обектите като “Балнеолечебен (медикъл СПА) център”, “СПА център”, “Уелнес център” и “Таласотерапевтичен център”.

Константин Райков, член на КЗП, приветства идеята за провеждането на форума и заяви, че тогава, когато всички заинтересовани страни са седнали на една маса и тече диалог, могат да бъдат взети правилните решения, особено когато се приема нов нормативен акт. Той посочи, че целта на наредбата е да се гарантира качеството на туристическия продукт и да се открои лоялният от нелоялния бизнес. Райков добави още, че наличието на такава сертификация дава правото на икономическите оператори да сключват договори със здравни и социални фондове в Европа, което ще осигури повече ресурс за бизнеса.

На срещата стана ясно, че в страната има много хотели със СПА и “Уелнес” центрове, но и такива, които се именуват по този начин, а не отговарят на никакви критерии и това компроментира българския туристически продукт. Наредбата има за цел да промени това.

Участниците във форума се обединиха около идеята, че тя е само начало на регулирането в бранша и поставя основите за едно добро развитие на СПА туризма в България. Той е сред най-бързо развиващите се в страната и към него съществува огромен интерес, защото дава възможност и за удължаване на туристическия сезон в морските и планинските курорти.

По отношение на нелоялните търговски практики в сферата на туризма контролът ще се осъществява по Закона за защита на потребителите. Това поясни главният секретар на КЗП Иван Бъчваров.

На кръглата маса присъстваха и заместник-кметът на община Варна Коста Базитов, шефът на отдел "Регулиране на туристическите дейности" към Министерството на туризма Мая Никовска, държавният експерт “Анализи, прогнози и продукти в туризма” Венелина Червенкова, председателят на постоянната общинска комисия “Туризъм, търговия и рекламна дейност” Марица Гърдева, представители на общината, на РЗИ и на туристическия бранш.

Времето