Стартира кампанията "Безопасна Коледа"

Стартира кампанията "Безопасна Коледа"

Липсата на цени и информация за процентното съдържание на текстилните влакна на продуктите, както и на данни за вносител и производител са нарушенията, които инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) констатираха при пилотните проверки съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по стартиралата днес инициатива „Безопасна Коледа”.

Проверка в столичен обект установи, че текстилните продукти от внос се продават без етикети с информация за съществените им характеристики, като например материалите, от които са изработени. В магазин в Пловдив пък инспекторите са констатирали, че на около 15% от артикулите липсват цени. Друго нарушение – липсата на данни за вносител или производител, е засечено във Варна.

При осъществените днес проверки не са възникнали съмнения за опасност на стоките, които са от компетенциите на Комисията за защита на потребителите.

В периода на най-активното предпразнично пазаруване двете институции ще проверяват играчки, светлинни гирлянди, пиротехнически изделия, продукти за отглеждане на деца, сувенири, твърдения и практики, касаещи намаления и промоции в магазините, в които са съсредоточени големи потребителски потоци. Целта е да се обезпечи предоставянето на пълна и вярна информация за стоките и условията на сделките, както и безопасността на предлаганите на пазара продукти.

Съобразно компетенциите си, инспекторите следят за безопасността са продуктите за отглеждане на деца, наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба,  специфични предупредителни текстове, свързани с безопасността и др.