Димитър Маргаритов: "Все повече потребители търсят правата си. Зачестяват и превантивните кампании за информиране"

Димитър Маргаритов: "Все повече потребители търсят правата си. Зачестяват и превантивните кампании за информиране"

Мониторингът на онлайн търговията, който извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита, че се използват и заблуждаващи практики. Дни преди намаленията, търговците вдигат изкуствено цената на дадена стока. Надеждността на пазаруването през Интернет е в корелация с възможността за контакт с търговеца, наличие на пълна и вярна информация за съпътстващите разходи и за предлаганите за продажба продукти, както и коректни правила за връщане на стоката - тези препоръки даде в "Радиоприемница" Димитър Маргаритов - председател на КЗП.

В навечерието на декемврийските празници КЗП проверява временните търговски обекти. В момента върви превантивна кампания за готовността на хотелите, заведенията и ски зоните за зимния сезон. Следи се за коректна информация в менютата, категоризация на хотелите и унифицирана информация за степента на сложност на ски пистите.

През последните години в КЗП са постъпили над 20 хиляди жалби и сигнала от потребители, което означава, че не се подминават случаите на нелоялни търговски практики. Най-много /35%/ са сигналите в областта на телекомуникациите, рекламации на битова техника /25 %/, срещу електро и ВиК оператори и топлофикационните дружества /15 на сто/.

 

Източник: БНР - София