Димитър Маргаритов: "Получихме около 50 сигнала по време на празниците"

Димитър Маргаритов: "Получихме около 50 сигнала по време на празниците"

„В почивните дни около Коледа и Нова година сме получили на нашия горещ телефон и по Интернет чрез сайта ни около 50 жалби и сигнали от граждани за различен тип проблеми, които те са срещнали в хода на пазаруване или изкарване на своята почивка”, съобщи пред „Канал 3” председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Оплакванията са основно по повод закупени дефектни уреди или възникнали въпроси във връзка с ползването на пакети за туристически услуги.  В сравнение с минали периоди са по-малко на брой.

„Имаше случаи, в които граждани, попаднали в задръстванията, които се случиха поради неблагоприятните атмосферни условия, са потърсили от нас съвет как да постъпят, ако не могат да използват предварително платените пакети за почивка, защото няма да стигнат навреме на съответното място. Ние сме съдействали за решаването им – обикновено се постига със самите хотелиери договорка пакетът да бъде използван по друго време”, посочи Маргаритов.

 

„Мисля, че ефективността на контрола, както и това, че самите потребители в последно време са доста по-активни и са склонни да предявяват претенции тогава, когато действително има проблем с техните потребителски права, способства за това пазарът да се успокоява. Но това нас не бива да ни успокоява – ние трябва да продължим да осъществяваме ефективен контрол, за да може тенденцията да се запази.

През изминалото лято изпратихме може би един от най-успешните сезони – със сравнително малко нарушения, без някакви сериозни проблеми. Единствената леко негативна тенденция, която бих отличил, е че към края на сезона някои хотелиери се поотпуснаха малко и започнаха да правят компромиси с качеството.

В развиващия се активен зимен сезон, който надявам се също ще бъде силен, поне от гледна точка на атмосферни условия предпоставките за това вече са налице, ние ще продължим да контролираме качеството на предлагания туристически продукт в хотелите, ресторантите и останалите заведения. Основната цел ще бъде да не се допускат случаи, при които да има разминаване между това, което търговецът е длъжен да осигури като услуги и различни допълнителни предимства, с които е изкушил потребителите да отидат точно в неговия обект, и предоставеното на място.

Следим и дали в ски зоните са поставени на съответните места обозначения и табели с информация относно степента на сложност на ски пистите. От миналата година е в сила новата наредба с изискванията към ски пистите и информацията, която да бъде така поднесена на потребителите, че да не се създават погрешни впечатления относно възможностите, които един скиор трябва да има, за да може безпрепятствено и безрисково да се спуска по пистите. Целта е навсякъде тази информация да бъде поднесена по един и същи начин и да е ясно за всеки навсякъде по нашите курорти и писти къде какво точно го очаква и какви ще бъдат редът и условията, при които може да използва тези съоръжения.

Има няколко други нови нормативни акта, които също ще следим дали се изпълняват. Например, наредбата за СПА-комплексите. Отново основната идея е да не се стига до заблуждаване на потребителите, че в даден хотел могат да получат СПА-услуги такива, каквито си ги представяме, а на място да се установи или че те са в много ограничен обем, или че въобще не могат да бъдат предоставени такива.

В големите зимни курорти работят нашите приемни, които са на разположение на потребителите, както за подаване на жалба или сигнал, така и за консултация от всякакво естество, което касае потребителските права. Приготвили сме и кратки информационни материали. Надявам се, с това че сме достъпни и че самите потребители имат необходимост да бъдат активни и да защитават правата си, ще изпратим един успешен и спокоен зимен туристически сезон.”

Източник: Канал 3