Димитър Маргаритов: "Забранихме близо два пъти повече нелоялни практики през миналата година"

Димитър Маргаритов: "Забранихме близо два пъти повече нелоялни практики през миналата година"

През миналата година Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила 300 нелоялни търговски практики, което е два пъти повече в сравнение с предходни периоди. От тях 80 са в сферата на онлайн търговията. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в „Денят започва” по БНТ.

„Комисията е много силно ангажирана с този въпрос. Може цифрата да не изглежда толкова голяма, но следва да се има предвид, че забраната на всяка една нелоялна практика предпазва потенциално неограничен брой потребители от това да бъдат ужилени”, коментира той.

Маргаритов обясни, че става дума за всички онези случаи, в които дори и да не са успели, търговците са опитали да заблудят потребителите чрез лъжлива или спестена важна информация и по този начин директно да повлияят върху тяхното решение за сключването на определена сделка.

В кои сектори има най-много жалби от потребители и в кои са най-малко? Какво показват проверките на КЗП в сферата на телекомуникациите и туризма. Кои са примерите за добри търговски практики? Как да се развиват новите форми на отношения на пазара?

Отговорите на тези въпроси – в следващото видео:

„През миналата година КЗП забрани близо два пъти повече нелоялни практики” (БНТ)

Водещи новини

Времето