Димитър Маргаритов: "Над 100 са получените сигнали за нарушения във виртуалните ни приемни, най-често те са свързани с несъвпадане между обещаното и предлаганото на практика"

Димитър Маргаритов: "Над 100 са получените сигнали за нарушения във виртуалните ни приемни, най-често те са свързани с несъвпадане между обещаното и предлаганото на практика"

Най-често подаваните сигнали са за несъвпадане между обещаното и това, което на практика се предлага. Също така и за различен тип нарушения на плажа и в търговските центрове. Това каза в предаването „Денят Започва“ по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов за сигналите на гражданите за нарушения по Черноморието.

„Това са най-често постъпващите сигнали в нашите виртуални приемни. През тази година ги разкрихме за първи път и мисля, че проработиха доста добре. Получили сме над 100 сигнала“, посочи той. „Проблемите понякога са свързани с немарливост от страна на търговците, с това, че търговецът се опитва да представи своя обект като много атрактивен в интернет или по друг начин. С това, че се предлагат СПА центрове или други услуги, а когато отидете на място се установява, че това далеч не е истина“, обясни Димитър Маргаритов. Според него най-важното е да приемаме факта, че при такова голямо предлагане е нормално да има нарушения понякога. „Със систематична контролна дейност съответните нарушители да си понасят наказанията и да е ясно, че правилата трябва да се спазват“, заяви председателят на КЗП. „В момента по Черноморието има стотици хиляди туристи и десетки хиляди заведения. Хубаво е, че всеки конкретен случай на нарушение добива гласност, защото търговците се респектират от това, че хората търсят правата си и обръщат внимание на такива неща“, коментира той. По думите му въпреки интереса, който темата туризъм предизвиква напоследък във всички среди, може да се каже, че в последните години се наблюдава повишаване на културата на търговците, които предлагат туристически продукти и респективно изискванията на потребителите. „Това е добра тенденция, но за да продължи да се развива трябва много внимателно и въздържано да изследваме процесите и да ги контролираме“, каза още Димитър Маргаритов.

Източник: Агенция "Фокус"

Видео: БНТ