Димитър Маргаритов: "Активното поведение на потребителите преди покупка и при възникнал проблем също влие на пазара"

Димитър Маргаритов: "Активното поведение на потребителите преди покупка и при възникнал проблем също влие на пазара"

Бдителността на гражданите преди извършване на покупка в някаква степен е въпрос на здравословно потребителско подозрение, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Социални профили” по Военния телевизионен канал.

„В последните години гражданите все по-активно реагират. Това се измерва през увеличаващия се брой жалби и сигнали, които ние получаваме на годишна база”, коментира председателят на КЗП.

На въпрос на водещия Евгени Мандаджиев от какво най-много се оплакват българските потребителите Маргаритов отговори, че могат да се направят различни разрези от статистическа гледна точка по отношение на това в кои сектори на икономиката попадат жалбите и на това кои са засегнатите групи проблеми в тях. „В стремежа си да бъдем по-близо до потребителите, да ги предпазваме и да им помагаме, когато те са в някаква потребителска неволя, ни съставихме „класация” на най-често срещаните групи проблеми, които ние виждаме в получаваните над 20 000 жалби на годишна база”, посочи той. Сред тях са проблемите с дефектни стоки и отказ на търговците да удовлетворят рекламациите на клиентите си, с онлайн покупки, фалшиви промоции и намаления и пр.

„Въпреки бурното развитие, специално в България онлайн търговията е по-назад в сравнение с конвенционалната в търговските обекти. Така, че жалбите, които касаят покупки от електронни магазини са по-малко. Но все по-често се обръщат към нас и потребители, които предпочитат да пазаруват в Интернет, включително и в социалните мрежи. Маргаритов уточни, че към момента липсва правна уредба на споделянето на търговски съобщения в социалните медии и поради това трябва да се търсят нови механизми за регулирането на подобен тип отношения.

От друга страна, има фирми-фантоми, които за кратък период от време акумулират средства от потребителски поръчки в мрежата и след това изчезват безследно. „Много трудно е да бъде проследено от който и да било орган, включително и от органите на реда, къде са били позиционирани и какво се е случило с тези, които са ги създали”, обясни Маргаритов. Той отбеляза, че това е голям проблем, който засяга не само потребителския аспект на въпроса, а и този с киберсигурността и защитата на личните данни. „От една страна имаме подобряване на нормативната уредба в областта на защитата на личните данни, която ще влезе в сила в края на месец май. Но от друга страна, ние трябва да обърнем внимание и на самия потребителски интерес. Трябва да бъдат внимателни хората, когато влизат в сайтове без информация за търговеца или съмнително ниски цени”, каза още председателят на КЗП.

Източник: Военен ТВ канал

Водещи новини

Времето