Димитър Маргаритов: "Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи"

Димитър Маргаритов: "Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи"

По време на големи празници, какъвто е Великден, се провеждат много кампании, свързани с намаления на стоки. Често пък обичайни стоки се брандират по различен начин за празниците. Важно е обаче, да няма условия за заблуда на потребителите. Един такъв пример е представянето на някоя стока за намалена, без тя да е била продавана най-малко 30 дни преди това на по-висока цена, както изисква законът.

Това припомни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Радиоприемница” по БНР.

Посочването на верен процент не е гаранция, че дадена стока се продава на възможно най-изгодната цена. В това отношение за пример могат да бъдат дадени онлайн потребителите, които много по-лесно съпоставят ценовите нива и тенденции.

Все пак празничните кампании са добра възможност за потребителите да направят изгодни сделки, но е важно да бъде подхождано без излишна еуфория и със запазване на потребителското хладнокръвие.

Тук идва въпросът и за наличието на достатъчно количество от промоционалните стоки при съответните търговци. Комисията за защита на потребителите вече е излизала със становище, че когато не са осигурени достатъчно наличности спрямо мащаба на рекламната кампания, може да се разглежда въпросът за нелоялна търговска практика.  

В дните преди Великден много хора се вълнуват от това да си купят агнешко месо или яйца с гарантирано качество. Важна роля тук има не само Комисията за защита на потребителите, но и Българската агенция за безопасност на храните, които трябва да следят за произхода на тези хранителни продукти, както и коректното му посочване върху етикетите. Не по-малко важни са санитарно-хигиенни и здравни изисквания за срок на годност и продажбата на определени места.

Сериозен е и въпросът с търгуването през социалните мрежи, тъй като върху него не се разпростира регулацията онлайн магазините. Желателно е потребителите, които използват този начин, да имат едно наум, тъй като невинаги може да се осъществи адекватна намеса, подкрепена от законите. Съветът на Димитър Маргаритов е търгуването през социалните мрежи да става при високо доверие, пряка комуникация и добро проучване.

Често струпването на повече празнични дни е добър повод за организиране на пътувания. Желателно е при избор на туроператор да бъде проверено наличието на застраховка "Професионална отговорност", да се сключват договори и да се пази цялата кореспонденция с предлагащия услугата. Има и няколко важни неща, които трябва да знаем в хода на пътуването. Първо трябва да се обърнем към представител на туроператора или хотелиера, но ако такъв липсва, може да бъде подаден сигнал до Комисията за защита на потребителите. Най-често срещаните сигнали в областта на туризма е разминаване между обещаното при избора на място и конкретните условия на място, посочи Маргаритов.

Източник: БНР

Водещи новини

Времето