Утре Се Прощаваме С Големия Пианист Христо Илиев

Утре Се Прощаваме С Големия Пианист Христо Илиев


  На 16 август от 11:30 ч. в църквата „Свети Седмочисленици” в столицата се прощаваме с големия български пианист Христо Илиев. За това съобщиха от семейството му.

  Световноизвестният български музикант Христо Илиев е починал тази неделя в София. Христо Илиев е завършил Националната музикална академия, учил е при професори като Люба Енчева, Галунка Белчева, Величка Савова. Носител на наградата „Панчо Владигеров”, концертирал в България, в цяла Европа и в Америка. Изпълнител с огромен репертоар. Наред с интерпретациите на Хендел, Скарлати, Брамс, Бузони, Барток, Матоушек, Кубик и други е осъществил много премиери на произведения от български композитори.

  С удоволствие изпълнява творби на Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Стефан Икономов и др. Член на Съюза на българските композитори.

  От 1990 г. живее в Холандия, бил е професор в консерваторията в Енсхеде. Обучавал е холандските студенти в любов към българската музика и заедно са изнасяли концерти както в Холандия и цяла Европа, така и в България. Изключителрно добър пианист с широки културни интереси и артистично обаяние, продължил делото на баща си - композитора Илия Илиев, както и на именития си дядо, музикалния деятел и учен Васил Стоин.Водещи новини

Времето