Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и заместник-министър Румен Митов посетиха изграждащата се връзка на язовир “Цонево” с деривация “Камчия”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и заместник-министър Румен Митов посетиха изграждащата се връзка на язовир “Цонево” с деривация “Камчия”
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и заместник-министър Румен Митов посетиха изграждащата се връзка на язовир “Цонево” с деривация “Камчия”. Обектът се намира в землището на с. Цонево, община Дългопол, Варненска област. Приятно съм изненадан, че колегите са готови за 72 часовата проба, каза министър Церовски. Изградената водоснабдителна система ще се използва само при недостиг на подаваната вода по деривация “Китка – Варна” от язовир “Камчия”. С този обект се решава важен проблем и практически вече Варна и Черноморието няма да бъдат заплашени от евентуален воден недостиг. Реализацията на връзката е следствие на преоценка на водната стратегия, която Министерство на регионалното развитие и благоустройството прави и която ще предложи като актуализирана стратегия за утвърждаване в Министерски съвет, подчерта министър Церовски. На този етап са инвестирани 2.4 млн. лева, с които е построена помпена станция за аварийно водоснабдяване. Със средствата са изградени и санитарно – охранителна зона, водовземане, довеждащ водопровод, хлораторна станция, трансформаторна подстанция, външно ел. захранване, вертикална планировка и благоустрояване, площадков водопровод и канализация и пътна връзка с път III – 1022 от републиканската пътна мрежа. На втория етап ще бъдат вложени още 1.1 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция в района на с. Аспарухово, община Дългопол. Пусковият срок на обекта е септември 2003 г. Тогава правим профилактика на деривацията “Китка-Варна”, така че няма да бъде нарушено подаването на вода за града, каза директорът на “В и К” - Варна Валентин Вълканов. Главен проектант на обекта е “В и К“ - Варна, а главен изпълнител -Държавно предприятие "Строителство и възстановяване" – София. Дирекция "Връзки с обществеността и международна дейност"

Водещи новини

Времето