Стартират три нови икономически проекта по програма ФАР: “Услуги и технологична грантова схема за малки и средни предприятия”, ”Високо-технологични бизнес инкубатори” и “Въвеждане на системи за контрол за качеството”

Стартират три нови икономически проекта по програма ФАР: “Услуги и технологична грантова схема за малки и средни предприятия”, ”Високо-технологични бизнес инкубатори” и “Въвеждане на системи за контрол за качеството”
Стартират три нови икономически проекта по програма ФАР: “Услуги и технологична грантова схема за малки и средни предприятия”, ”Високо-технологични бизнес инкубатори” и “Въвеждане на системи за контрол за качеството”. С това всичките 10 проекта по програма ФАР Икономическо и социално сближаване по финансови меморандуми 2000 и 2001 са вече в процес на изпълнение. Проектът “Услуги и технологична грантова схема за малки и средни предприятия” е насочен към повишаване на конкурентноспособността на българските малки и средни предприятия. В неговите рамки ще бъде направена оценка на текущото състояние на фирмите, ще бъдат организирани консултации с цел повишаване на управленския капацитет и подобряване на пазарното им поведение. Предвиждат се и средства за обновяване и подобряване на технологичния парк на малките и средни предприятия. Грантовата схема е на стойност 7 милиона евро, като всяка компания бенефициент ще съфинансира 15% от стойността на консултантските услуги и 50% от помощта за технологично оборудване. Максималната сума на индивидуален грант за компания е до 50 000 евро. От проекта ще могат да се възползват над 120 фирми. Проектът “Въвеждане на системи за контрол за качеството” също е свързан с повишаване на конкурентноспособността и възможностите за износ на продукти на български компании. Чрез него пряко ще се оказва помощ на българските малки и средни предприятия в подготовката им за излизане на европейските пазари. Проектът предвижда изпълнение на грантова схема на стойност 8,89 милиона евро. Максималният индивидуален грант ще е до 80 000 евро, което дава възможност на над 350 български малки и средни предприятия от Северозападен и Южен централен планови райони да въведат системи за управление на качеството и да бъдат сертифицирани по международните стандарти. Проектът ”Високо-технологични бизнес инкубатори” дава реални възможности на малки и тепърва прохождащи компании да реализират своите проекти в областта на високите технологии. Предвижда се да бъдат създадени 6 високо-технологични бизнес инкубатора. В рамките на грантовата схема за изследване и развитие ще бъдат раздадени грантове с максимална стойност 50 000 евро, като размерът на съфинансиране от страна на фирмите ще бъде 50%. Очаква се да бъдат подпомогнати над 75 проекта. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето