Български проект за електронна информационна система за гражданска регистрация е сред финалистите в конкурса “Електронно сътрудничество и обществени електронни услуги между европейско, централно и местно управление”

Български проект за електронна информационна система за гражданска регистрация е сред финалистите в конкурса “Електронно сътрудничество и обществени електронни услуги между европейско, централно и местно управление”
Проектът на Главна Дирекция ”ГРАО” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе класиран сред първите пет проекта в конкурса “Електронно сътрудничество и обществени електронни услуги на европейско, централно и местно управление”. Конкурсът бе организиран в рамките на Европейската конференция по електронно правителство, проведена на 7 и 8 юли в Италия. Само 65 от общо 357 проекта от цяла Европа бяха допуснати след селекция за представяне пред участниците в конференцията. На първите пет европейският комисар за предприятия и информационно общество Ерки Ликанен връчи сертификати за финалисти. Проектът на ГРАО представлява електронна информационна система за гражданска регистрация и административни услуги. Тя съхранява личните данни на българските граждани. Административните служители, които имат право на достъп до тази информация, могат да ползват Интернет като комуникационна среда. Като част от мерките за осигуряване на високо ниво на сигурност се използва електронен подпис. Интерес сред участниците в конференцията предизвика системата за достъп до избирателните списъци през Интернет, улесняваща проверката на личните данни на избирателите. По време на конференцията бяха представени най-добрите европейски практики в областта на електронното правителство. Премиерът на Италия Силвио Берлускони, министри от повече от 30 европейски държави, високопоставени ръководители на световните IT компании взеха участие в конференцията. Българската делегация бе водена от министъра на държавната администрация Димитър Калчев. В делегацията участваха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и генералните мениджъри за България на на Майкрософт, Хюлет Пакард и Нокия. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето