Среща на заместник-министър Савин Ковачев с делегация от парламента и правителството на кантона Берн, Швейцария

Среща на заместник-министър Савин Ковачев с делегация от парламента и правителството на кантона Берн, Швейцария

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев се срещна с делегация от парламента и правителството на кантона Берн, Швейцария, водена от г-н Дитер Видмер, председател на парламента.

Срещата се проведе в рамките на официалната визита на делегацията в България по покана на Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство.

Основна тема на разговора, проведен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе пилотният проект "Референдум и гражданска инициатива", осъществяван с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

Двете страни споделиха единодушно мнението, че въвеждането на този закон в българската практика би допринесло за повишаване равнището на местното самоуправление и за постигане на целите на децентрализацията - един от основните приоритети в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Зам.-министър Савин Ковачев отправи специална благодарност към Швейцарското правителство за финансовия ангажимент по пилотния проект по Закона за допитването до народа, като подчерта неговата важност за развитието на българската демокрация.

Беше обсъдена и темата за териториалното устройство на България и режимът на застрояване в различните видове територии. Двете страни констатираха сходство в стремежа на двете правителства за опазване на горските и земеделски фондове и предотвратяване на стихийната им урбанизация. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето