Среща на министър Валентин Церовски с Виктор Коща Мартинс

Среща на министър Валентин Церовски с Виктор Коща Мартинс

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски се срещна днес с Виктор Коща Мартинс, старши консултант в “Citigroup”, член на Strategic Committee of “Notre Europe Association”, член на Public Procurement Committee на ЕК, бивш министър по европейските въпроси на Португалия.

Основна тема на разговора бе децентрализацията и регионалната политика. Министър Церовски запозна госта с проектозакона за регионалното развитие и със започващия процес на децентрализация от централната към местната власт.

Г-н Мартинс сподели опита на Португалия и подчерта, че страната е разделена на 5 планови региона, като е била заложена идеята децентрализацията да е демократична и резултатна. Според госта силният контрол на централно ниво и мониторингът са основен двигател на този процес. Много важно е и експертите да бъдат с необходимите образование, опит и компетентност за изготвяне на програми. В Португалия бе осъзната истината, че присъединяването към ЕС е най-важният приоритет за страната. В тази връзка ние работихме много и влязохме в съюза напълно готови за усвояване на следприсъединителните фондове, подчерта г-н Мартинс. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето