Съобщение на Междуведомствената комисия за издаване на разрешения

Съобщение на Междуведомствената комисия за издаване на разрешения

На 11.04.2003 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се състоя заседание на Междуведомствената комисия за издаване на разрешения на лица за оценяване съответствието на строителните продукти и на лица за издаване на технически одобрения. На заседанието бяха разгледани кандидатурите на "Център за изпитване и европейска сертификация" ЕООД ("ЦИЕС" ЕООД), гр. Стара Загора и "Булгарконтрола" ЕАД за получаване на разрешение за оценяване на съответствието и на Научноизследователски строителен институт ЕООД ("НИСИ" ЕООД) за получаване на разрешение за оценяване на съответствието и за издаване на техническо одобрение за строителни продукти.

След обстойно разглеждане и обсъждане на документациите на кандидатите и след изслушване на техните представители Междуведомствената комисия взе решение да предложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството да издаде необходимите разрешения. Тези разрешения ще бъдат издадени след получаване на идентификационен номер от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), след което ще бъдат публикувани в официалния бюлетин на ДАМТН.

Със заповед на министъра разрешението на "НИСИ" ЕООД за издаване на технически одобрения ще бъде публикувано в "Държавен вестник".

През 2002 г. разрешения за оценяване на съответствието на строителни продукти са получили общо три лица, а две от тях имат разрешение и за издаване на технически одобрения. Пълният текст на вече издадените разрешения, както и на обхвата на действие, може да се намери на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С настоящото решение на Междуведомствената комисия освен броят на лицата, упълномощени да извършват оценяване на съответствието на строителни продукти, чувствително се разширява и обхватът на продуктите, които могат да бъдат оценявани по реда на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Това ще даде по-големи възможности както производителите, така и вносителите на строителни продукти да направят своя избор на лице, което да оцени техните продукти. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето