Третата програмна мисия на ЕК по програма ФАР- ТГС завърши

Третата програмна мисия на ЕК по програма ФАР- ТГС завърши

От 4 до 16 април в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе Третата мисия на Европейската комисия в България.

Основният акцент на разговорите с представителите на мисията бяха проектите за трансгранично сътрудничество между Република България и съседните страни.

В заседанията на комисията участваха експерти от Министерството на финансите - национален координатор на помощта, експерти от Делегацията на Европейския съюз в София, както и бенефициенти по проектите.

Още през тази година Европейската комисия, в рамките на Националната програма ФАР осигурява допълнително 3.1 млн. евро за програмата "Улеснение по външните граници на Европейския съюз", която ще подпомага трансграничното сътрудничество България - Турция, България - Сърбия и България - Македония. 500 хил. евро от тези средства, чрез Фонда за малки проекти, ще бъдат използвани за т.нар. проекти "от хора за хора" в рамките на програмата за трансграничното сътрудничество между България и Турция.

По време на разговорите с представителите на Третата програмна мисия на Европейската комисия в България, бяха уточнени и приоритетите, по които ще се финансират т.нар. малки проекти до 50 000 евро.

Беше подчертано също, че през 2003 г. ще започне разработването на съвместните програмни документи за трансграничното сътрудничество между България и Турция, Сърбия и Македония за периода 2004-2006 година. Тяхното финализиране и подписване следва да приключи през първото полугодие на следващата година.

На срещите беше подчертано, че проектите, кандидатстващи за финансова помощ по програмите с Румъния и Гърция следва да се подготвят и представят до края на месец май тази година.

Съвместният програмен документ за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е изготвен и се очаква да бъде подписан от двете страни през месец май.

Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето