Стартира мащабен проект за развитие на българския културен туризъм

Стартира мащабен проект за развитие на българския културен туризъм

Стартира проект по ФАР за развитие на българския културен туризъм на стойност 6,6 млн. евро. Началото на проекта ще бъде обявен на специална пресконференция утре, 25 април, от 11.00 ч в Гранитната зала на Министерския съвет. На пресконференцията ще присъстват вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас посланик Димитрис Куркулас. Ще присъстват зам.-министрите на икономиката София Касидова и Димитър Хаджиниколов, зам.-министърът на финансите Любомир Дацов и зам.-министърът на културата Бисера Йосифова.

Проектът "Развитие на българския културен туризъм" официално ще стартира на 7 май 2003 г., когато конкурсният пакет "Покана за предложения за проекти" ще се публикува на интернет страниците на Министерството на икономиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От тази дата Министерството на икономиката ще набира предложенията за проекти.

Общата стойност на проекта е 6,6 млн. евро, като 5 млн. евро са предоставени по програмата ФАР, а 1,6 млн. евро са съфинансирани от националния бюджет.

По проекта ще се финансират дейности като разработването и макетирането на туристически продукти, както и дейности, свързани с подобряването на инфраструктура и/или реставрирането на културно-исторически паметници.

На спечелилите конкурса ща се раздадат грантове на стойност от 70 000 евро до 350 000 евро за финансиране на тяхната дейност.

Проектът "Развитие на българския културен туризъм" е одобрен за финансиране в рамките на Програма ФАР на Европейския съюз. Целта му е да се повиши качеството и пазарната стойност на българските културно-туристически продукти. Количествената цел е 15% нарастване на приходите в сферата на туризма до 31 декември 2004 г. Стратегическите цели, които проектът си поставя, са насочени към по-пълно използване на културно-туристическото наследство в страната и развитие на културен и селски туризъм в нови области.

Основната цел на програмата ФАР е да се подобри качеството на туристическия продукт - особено във сферата на културния туризъм, за да се увеличи приноса на сектора във формирането на БВП и да се създаде източник на доходи в определени региони.

Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето