Не мога да скрия задоволството си, че отново българска фирма печели търга за строителство по проект – в случая “Укрепване на свлачище “Слънчев ден” и път І-9 Варна – Златни пясъци” в курортни комплекси “Св. Св. Константин и Елена” и “Слънчев ден”

Не мога да скрия задоволството си, че отново българска фирма печели търга за строителство по проект – в случая “Укрепване на свлачище “Слънчев ден” и път І-9 Варна – Златни пясъци” в курортни комплекси “Св. Св. Константин и Елена” и “Слънчев ден”
Не мога да скрия задоволството си, че отново българска фирма печели търга за строителство по проект – в случая “Укрепване на свлачище “Слънчев ден” и път І-9 Варна – Златни пясъци” в курортни комплекси “Св. Св. Константин и Елена” и “Слънчев ден”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски при подписването на договорите за строителни работи и супервизия по проекта. Под договора за строителство сложиха подписи г-н Красимир Попов - представител на консорциум “Газстроймонтаж – Геосонда”, а за супервизия - Юлиян Тюфекчиев, представител на “Mott MacDonald” за България. Договорът за строителните работи е на стойност 3,803 млн. евро, а за супервизия – за 209 хил. евро. Укрепването на свлачище “Слънчев ден” и път І-9 Варна – Златни пясъци в курортни комплекси “Св. Св. Константин и Елена” и “Слънчев ден” е част от проект “България” – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията и свързаните с тях свлачищни процеси”, която се финансира от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ и Банката за развитие на Съвета на Европа. Настоящият екип на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, който управлява проекта, показа забележителен напредък, каза г-н Маркус Тракслър, експерт по заемите в ЕИБ. В момента се водят преговори между ЕИБ и МРРБ за удължаване на срока на кредитното споразумение до средата на 2006 г. и за включване в него на още три схеми за укрепване на свлачища на север от Варна. Така общият брой на финансираните по програмата проекти - включително и на съфинансираните от държавния бюджет, ще бъде шестнадесет, а стойността им - около 60 млн. евро. Натрупаният опит с изпълнението на строителните работи по свлачището “Кабакум”, който беше първата схема, финансирана по проект “България” – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията и свързаните с тях свлачищин процеси” по Северното Черноморие, ни помогна да спечелим търга, заяви главният изпълнителен директор на “Газстроймонтаж” Красимир Попов. Снимка: Министър Валентин Церовски, г-жа Йорданка Стоянова – директор на Дирекция ИСПА в МРРБ, г-н Красимир Попов - представител на консорциум “Газстроймонтаж – Геосонда”, и г-н Юлиян Тюфекчиев - представител на “Mott MacDonald” за България /от ляво на дясно/ на церемонията по подписването на договорите. Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето