На 16 и 17 октомври 2003 г. министър Валентин Церовски участва в среща в Рим на европейските министри, отговорни за регионалната политика, на тема “Ролята на регионите в Европейския съюз”

На 16 и 17 октомври 2003 г. министър Валентин Церовски участва в среща в Рим на европейските министри, отговорни за регионалната политика, на тема “Ролята на регионите в Европейския съюз”
На 16 и 17 октомври 2003 г. министър Валентин Церовски участва в среща в Рим на европейските министри, отговорни за регионалната политика, на тема “Ролята на регионите в Европейския съюз”. Тя бе организирана в рамките на италианско председателство на Европейския съюз и в нея взеха участие министри, заместник-министри и висши държавни служители на всички страни-членки на Европейския съюз и страни-кандидатки за членство, а също представители на Европейската комисия, Комитета на регионите и регионалните власти в Италия. Домакин на срещата бе г-н Енрико ла Лоджа, министър на регионалното развитие на Италия. Двудневната министерска среща в Рим бе посветена на политическа дискусия за укрепване ролята на регионите и местните власти като равноправен партньор на институциите на общността и националните правителства в процеса на вземане на решения и като медиатор за връзка между органите на властта и гражданското общество. В своето изказване пред участниците в конференцията министър Валентин Церовски представи накратко основните постановки на регионалната политика на България и изрази подкрепата на българското правителство за укрепване ролята на регионите и местните власти както в процеса на подготовка на решенията на Общността, така и при осъществяването на политиките на Европейския съюз. В края на форума участниците приеха политическа декларация за регламентиране ролята на местните и регионални власти в разработването и изпълнението на политиките на Европейския съюз. По време на срещата в Рим министър Валентин Церовски проведе двустранни срещи с ръководители на делегации на различни страни и даде интервю за кореспонденти на Би Би Си и Дойче веле. Пълен текст на изказването на министър Валентин Церовски Дирекция “Връзки с обществеността и международна дейност”

Водещи новини

Времето